Alles wat je wilt weten over het ledenblad

 

De vereniging Scriptores geeft het gelijknamige ledenblad uit:  4 maal per jaar het tijdschrift, rijk geïllustreerd en volledig in kleur met artikels over eigentijdse kalligrafie, letterkunsten en aanverwante gebieden, een portret van een kunstenaar, tips vanop de werktafel, boekenrubriek en - niet te versmaden - een didactische pagina: duidelijke uitleg over en variaties op een lettertype, enz. Ook vind je er informatie over tentoonstellingen, workshops, stages, en nog veel meer.

Het ledenblad krijgt zijn meerwaarde door de vereniging en omgekeerd krijgt de vereniging zijn meerwaarde door het ledenblad. Zo zijn er in de afgelopen jaren telkens momenten waarop wij als vereniging trots kunnen zijn, als we samen weer iets verrassends voor elkaar hebben gekregen. Als het gelukt is om die fantastische docent voor de zomerstage te boeken. Als je juist die mooie illustraties hebt weten te bemachtigen, die een artikel zo krachtig onderstrepen. Of als er weer zo'n speciale persoon bereid is een artikel te schrijven voor Scriptores. Iedere keer is het weer een feest als het ledenblad gedrukt voor je ligt; voor de redactie, en - zo blijkt uit de reacties - ook voor de leden.

De redactie is heel gevarieerd samengesteld. Uiteraard allemaal verschillende mensen en de meningen komen heus niet altijd overeen, maar enigszins "lettergek" zijn alle redactieleden! Je moet geraakt zijn door de lettermicrobe, zoals ook de leden dat zijn. Dan stimuleer je elkaar in het onderzoeken van de kalligrafische mogelijkheden. Steeds is Scriptores op zoek naar interessante gebeurtenissen op lettergebied, enerzijds om de leden er mee kennis te laten maken en anderzijds om een zo breed mogelijke kijk te geven op het geheel van de kalligrafie. 

Zou je graag eens een artikel schrijven voor ons ledenblad, neem gerust contact op met de redactie scriptores.redactie@gmail.com.

 

 

een proefnummer aanvragen -  G R A T I S  voor nieuwe leden

 

Een niet te missen kans om met het ledenblad kennis te maken. Je betaalt vanaf 2017 hiervoor 12 euro op 1 van onze rekeningen (zie lid worden) met vermelding van: proefnummer en stuur nog een mailtje met je naam, adres, telefoon naar scriptores.secretariaat@gmail.com. INDIEN JE BINNEN DE 3 MAANDEN NA JE AANVRAAG LID WORDT, DAN BETAAL JE SLECHTS 30 EUR VOOR JE LIDMAATSCHAP van dat jaar.

 

Jeugd en Poëzie

Deze rubriek werd vervangen door "LOEP OP..." Voor meer informatie kun je steeds bij de redactie terecht scriptores.redactie@gmail.com. De fotootjes van de eerde gepubliceerde werken laten we graag nog even staan.

 

Reeds verschenen in vorige nummers

 

ARTIKELS

STENENROUTE IN BRUGGE (B)
Als aanvulling op het artikel "STENENROUTE" in het tijdschrift nr. 2 2010, het juninummer, vind je hierbij de adressenlijst doorheen Brugge.  Je kan de lijst makkelijk printen en meenemen op je tocht. Wij wensen je in elk geval een aangename wandelzoektocht doorheen deze mooie historische stad.
Het artikel vindt u in het tijdschrift JG 25 nr 2, 2010

INKT OF VERF
"Waarmee schrijven we het best?" Artikel met illustraties van Bernadette D'Haese over een lichtechtheidstest met diverse inkten en verven.  Ze werden deels afgeplakt en gedurende een maand in de zon gehangen.  In het tijdschrift staan de foto's in zwart/wit, hier ziet u ze in kleur.
Het artikel vindt u in het tijdschrift JG 23 nr 6, 2008

TINTA
"In het sfeervol gerenoveerde kasteel Le Paige' te Herentals was tijdens de maand december 2006 de tentoonstelling Tinta ... toont' te bewonderen. Tinta, Spaans voor inkt en kleur, is de naam van een groep Belgische kalligrafen..."
Lees verder in het tijdschrift JG 22 nr 2, 2007
Klik hier voor een screenshot

EWAN CLAYTON - SUMI
Toen ik in de jaren 90 van de vorige eeuw in Japan begon met lesgeven in kalligrafie, probeerde ik mijn eigen kennis over sumi -tot dat moment was die vooral afkomstig uit verhalen- op een hoger plan te brengen. Ik wist nog weinig over de fabricage van de staven en kwaliteitsverschillen. In 2004 kon ik een Japanse inktfabrikant naar de UK kalligrafieconferentie die ik 's zomers hielp organiseren aan Sunderland University, halen. De winter daarop ging ik naar Japan en bracht een aantal dagen door bij Boku Undo, een inktfabrikant in Nara.
Lees verder in het tijdschrift JG 21 nr 4, 2006
Klik hier voor een screenshot.

BEGRAAFPLAATS DIESTSEVELD
De Parkbegraafplaats Diestseveld ligt aan de Diestsesteenweg te Kessel-Lo, vlakbij Leuven. Hij is inmiddels ruim vier jaar in gebruik, eind mei 2001 was de officiële inhuldiging. De begraafplaats is een ontwerp van het landschapsarchitectenbureau Pauwels-Wouters uit Leuven. Er werd gekozen voor een parkdomein met openbaar karakter. Men wilde de begraafactiviteiten laten opgaan in een grote groene ruimte.
Het terrein is ongeveer 6 hectare groot. Een fietspad loopt er verzonken doorheen (het ligt drie meter verdiept om zo toch de sereniteit en de eenheid van de dodenakker te bewaren). Een buurtparkje met speelhuis fungeert zowel als overgang dan als samenhang tussen woonomgeving en begraafplaats.
Lees verder in het tijdschrift JG 20 nr 6/7, 2005
Klik hier voor een screenshot.

  

oude nummers bestellen

Klik hier om een oud nummer te bestellen.(PDF)